Skutskärs Bruk.
1 av 2
Skutskärs Bruk. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Skutskärsbon Majid Jafari tycker att det luktar illa från fabriken.
2 av 2
Skutskärsbon Majid Jafari tycker att det luktar illa från fabriken. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Nu ska lukten i Skutskär minska

1:18 min

Nu storsatsar Skutskärs Bruk på att minska de illaluktande utsläppen från fabriken. 149 miljoner investeras i ett svaggassystem som ska minska svavelutsläppen och därmed också den negativa påverkan på miljön.

Skutskärsbon Majid Jafari tycker att det är bra att lukten ska minska.

– Det är mest på sommaren som det luktar skitäckligt, men ibland på vintern också. Det är hemskt. Alla säger att det luktar pengar, men det är inte sant, säger han och skrattar.

Nu satsar alltså Skutskärs Bruk på ett nytt system där de illaluktande gaserna om vanligtvis släpps ut i luften nu ska ledas till en sodapanna och förbrännas.

– Vi kommer att släppa ut mindre svavelföreningar i luften så det blir en förbättring av de illaluktande ämnen man blir störd av. Det blir bättre för omgivningen och de som bor nära, säger Skutskärs Bruks VD Tommy Lodin.

Arbetet med det nya svaggassystemet påbörjas i år och beräknas vara i drift hösten 2017. Stina Grönberg bor mitt emot fabriken, men trots det märker hon inte av lukten särskilt mycket.

– Jag vet inte om det är för att jag bor för nära så att det flyger över. Men åker man förbi här så kan det ju lukta, säger hon.

Och Stina Grönberg får reaktioner från personer som inte bor här när hon säger att hon bor i Skutskär. 

– Det säger att, åh luktar det inte mycket där, men jag tror inte att de som bor här besväras så mycket av det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista