Foto: TT
Foto: TT

Ensamkommande barn skickades till okänt HVB-hem – möttes av våld och missförhållanden

0:48 min

Hudiksvalls kommun placerade ensamkommande barn på ett HVB-boende i Västerås. Men barn rymde från hemmet och flera fall av våld förekom. Då omplacerades barnen och kommunen sa upp avtalet med hemmet.

Sammanlagt var det 22 ensamkommande barn som skickades vidare till Västerås från Hudiksvalls kommun.

Men efter en tid framkom flera missförhållanden på hemmet, socialsekreterare fick i november samtal från barn som sa att det inte stod rätt till på hemmet. Barn har rymt från hemmet och dessutom har barn flyttats utan att Hudiksvalls kommun underrättats.

Enligt Annika Westerberg som är verksamhetschef för arbetsmarknads- och integrationsenheten i Hudiksvall så hann kommunen inte kolla upp boendet innan de skickade barnen dit.

– Vi hann inte göra så mycket förkontroller. Barnen kommer via Migrationsverket och vi ska inom ett dygn hitta en bostad åt barnen, då hinner man naturligt inte från Hudiksvall besöka platsen.

Men det är ju inte i enlighet med socialtjänstlagen?

– Nej, det är inte i enlighet med socialtjänstlagen. Men såhär har kommunerna fått göra under de här höstmånaderna när trycket varit stort med ensamkommande barn. Väldigt många kommuner har fått göra på det här viset för att abrnen inte ska behöva befinna sig på gatan.

Och hon fortsätter.

– När vi fick kännedom om de här bristerna via gode man och polis så har vi omedelbart vidtagit åtgärder för att det här inte ska fortsätta för de här barnen.

Enligt Annika Westerberg mår barnen i dag bra trots den dramatiska tiden. Händelserna har lex Sarah-anmälts till IVO av social- och omsorgsnämnden i Hudiksvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista