Klassen från den internationella vårdutbildningen på Slottegymnasiet i Ljusdal tillsammans med Kristina Wicksell.
Klassen från den internationella vårdutbildningen på Slottegymnasiet i Ljusdal tillsammans med Kristina Wicksell. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Besökaren måste välja: Ingripa eller inte?

1:20 min

Under våren visas utställningen Spelar roll på Hälsinglands museum. Där tvingas besökarna ta ställning till om man bör ingripa eller inte när något är fel. P4 Gävleborg var med när en klass från den internationella vårdutbildningen på Slottegymnasiet i Ljusdal såg utställningen.

De sex eleverna kommer från Thailand, Afghanistan, Sudan, Eritrea och Ljusdal och får välja på att ingripa eller inte som åskådare.

Eleverna får se ett filmklipp där en tjej beskriver hur hon hör en man säger elaka saker till en av tjejerna som är på badhuset, att hon inte hör hemma där eftersom hon kommer från ett annat land.

– Jag skulle nog inte våga säga något till mannen, svarar en av eleverna.

Och det är ganska talande för hur de flesta människor agerar säger Kristina Wicksell som visar runt klassen på Hälsinglands museum.

– Statistiskt sätt så gör folk ingenting, de allra flesta vågar inte agera, säger Kristina Wicksell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista