Anna Odell.
1 av 2
Anna Odell. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Anna Odell vårdad och fjättrad i en sjukhussäng Lars Berglund Hälsinglands museum visar.
2 av 2
Anna Odell vårdad och fjättrad i en sjukhussäng Lars Berglund Hälsinglands museum visar. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.

Anna Odells konst om psykvård visas i Hudiksvall

1:22 min

På lördag öppnar Hälsinglands museum en utställning av konstnären Anna Odell, som handlar om henne själv. Anna Odell väckte stor uppmärksamhet när hon 2009 iscensatte en psykos på Liljeholmsbron i Stockholm.

Utställningen som nu visas på Hälsinglands museum handlar om en människas svaghet när hon hamnar i svåra psykiska tillstånd och hur utsatt en svag människa kan vara.

– Utställningen är inte svart-vit som många kanske skulle kunna tro, utan den är väldigt nyanserad och väcker tankar om konstens roll i samhället, om medias roll och framförallt om psykiatrins roll i ett välfärdssamhälle, säger Lars Berglund på Hälsinglands museum.

Anna Odell fjättrad i en sjukhussäng, en del av den psykiatriska tvångsvårdens slutna värld där hon själv varit i och nu på olika sätt med bilder och ljud berättar om utsattheten av att vara en psykotisk person.

– Hon lyfter fram en grupp i samhället som har svårt att göra sin röst hörd och det är personer med psykiskt funktionshinder, om man gör sin röst hörd så kanske man inte tas på allvar, säger Lars Berglund.

På utställningen visas filmer, objekt, ljudupptagningar och bilder från bland annat Liljeholmsbron och den efterföljande rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista