Hög med dokument med stämpel "Hemlig". Flicka med huvtröja ser ner i mobiltelefon. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.
Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.

Nakenbilder spreds på Hudiktjejer – polisen missade flera spår

2:12 min

Det finns flera brister i brottsutredningen av en samling nakenbilder på tonårstjejer i Hudiksvall, som olovligen spreds på nätet. Det visar Ekots granskning. Och den åklagare som ledde större delen av brottsutredningen har sen dess själv dömts för sexualbrott mot ungdomar.

Här kan du höra hela Ekots granskning av Hudikmappen. 

– Om man ger upp redan när man får svaret "nej vi har inte informationen" så har man gett upp för lätt, säger Patrik Wallström som arbetar med säkerhetsfrågor på Internetstiftelsen i Sverige (IIS).

Hudikmappen är en samling nakenbilder på tonårstjejer i Hudiksvall som spreds på nätet hösten 2012. Där fanns bland annat närbilder på bröst och underliv och flera av tjejernas ansikten syntes.

Men polisen lyckades aldrig ta reda på IP-adressen till någon av de som spred bildmappen, trots att utredarna nästan genast konstaterade att det troligtvis var brottsligt att sprida den.

En IP-adress hade kunnat leda direkt till gärningsmän.

– Oftast är man inte anonym i sådana här fall. De flesta sprider filerna via sitt hemmaabonnemang, säger Patrik Wallström, IIS.

I ett fall väntade polisen i fyra dagar med att begära ut IP-adressen, och då hade filen hunnit tas bort från sajten. Polisen släppte spåret. Och när ett vittne några månader senare berättade att bildmappen fortfarande fanns tillgänglig på nätet, på en annan sajt, valde utredarna att inte ens kolla upp det.

Som Ekot har berättat tidigare har den åklagare som ledde brottsutredningen senare dömts för bland annat sexualbrott mot barn. Han vill i dag inte kommentera Hudikmappen.

Men i slutet av brottsutredningen tog en annan åklagare, Tomas Eriksson, över fallet.

Inte heller han kan svara på varför ingen följde upp tipset.

– Jag kan inte svara i dag på vilka överväganden som gjordes 2013. Det kan finnas många förklaringar till att man inte gjort det, säger han.

Sen tillägger Tomas Eriksson att eftersom tipset rörde en så kallad bittorrentsajt hade det ändå inte gått att se vilka som spred mappen. Men det stämmer inte, säger Patrik Wallström från Internetstiftelsen i Sverige.

– Finns den där så kan du väldigt lätt se vilka som delar den. Så jag har svårt att förstå hur man kan säga att man inte får någon information via bittorrent.

Patrik Wallström går in på en bittorrentsajt, där man kan dela filer, och visar hur man gör. Det tar bara några sekunder.

– När jag tittar i filen här ser jag direkt vilka Ip-adresser som har och delar filerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista