Ulla Andersson (V) och Anders W Jonsson (C) i debatt om lägre ingångslöner.
Ulla Andersson (V) och Anders W Jonsson (C) i debatt om lägre ingångslöner. Foto: TT

V: "Fattiga arbetare är inte en väg vi ska gå"

0:51 min

Centerpartiet tycker att nyanlända med låg eller ingen utbildning ska kunna få tillgång till enkla jobb med lägre ingångslöner. Skitlöner menar Vänsterpartiets Ulla Andersson. I dag mötte hon Anders W Jonsson (C) i en debatt om förslaget.

– Fattiga arbetande är inte en väg vi ska gå. Utan vi ska satsa på utbildning eller se till att människor faktiskt kan börja utföra de arbetsuppgifter som vi behöver ha utförda, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot och vice ordförande i Vänsterpartiet. 

I P4 Gävleborgs eftermiddagsprogram blev det i dag en het debatt om ingångslöner.

Det var i februari som Centerpartiet la fram förslaget att nyanlända med låg eller ingen utbildning ska kunna få tillgång till så kallade enkla jobb med lägre ingångslöner. Förslaget möttes av både ris och ros. Ris från facken med LO i spetsen och ros från till exempel Svenskt Näringsliv.

Men Anders W Jonsson, centerpartiets riksdagsledamot i Gävleborg och vice partiordförande, menar att det här förslaget skulle hjälpa en utsatt grupp in på arbetsmarknaden.

– Vi vet att om man har lägre ingångslöner då kommer det fram arbetstillfällen även för den gruppen, säger W Jonsson.

Här nedan kan du höra hela debatten mellan Ulla Andersson och Anders W Jonsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista