Foto: TT
Foto: TT

Nu ska den dömde Gävleåklagarens tidigare fall granskas

"Det ska vi nog lyckas med under dagen"
0:30 min

Under torsdagen kommer Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum börja begära in handlingar och se över tidigare fall som den dömde Gävleåklagare varit inblandad i. Det efter Ekots granskning de senaste dagarna. 

Att åklagarmyndigheten Utvecklingscentrum som granskar rättsväsendet nu begär in ett stort underlag för att granska den dömde åklagarens arbete är ett resultat av Ekots rapportering. 

Ekot har visat att flera brister gjorts i samband med utredningen av den så kallade Hudikmappen då nakenbilder på närmare 30 tonårstjejer lades ut på nätet. 

–Det innebär att vi sedan beställer in akter och alla handlingar till Utvecklingscentrum. Vi kommer att samordna vårt arbete och gå igenom de här ärendena och se om det finns något som kan ifrågasättas, säger Margareta Ny åklagare på Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum. 

Gävleåklagaren som är dömd för sexbrott mot barn hanterade utredningen och valde att lägga ned flera av åtalspunkterna. Ekot har även berättat att i utredningen så granskades inte vem som kunde knytas till den ip-adress som lade ut bilderna. 

–Vi kommer också att göra en förnyad genomgång av de ärenden som åklagaren har handlagt för att se om det finns fler ärenden av den här känsliga naturen, säger Margareta Ny. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".