Den mordmisstänkte 17-åringen anländer till Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
1 av 2
Den mordmisstänkte 17-åringen anländer till Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Mordplatsen i Söderhamn. Foto: Christian Höjjer/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Christian Höjjer/Sveriges Radio

17-åringen döms för mord på Yazan Aloush

1:06 min

Sluten ungdomsvård i två år och sex månader. Det blev domen för den 17-åring som nu döms för mord på 18-årige Yasan Aloush i Söderhamn i höstas. 

Det var natten mot den 19 september 2015 som en skolfest ägde rum på Kulturens Hus i Söderhamn. Ett hundratal meter därifrån startade ett bråk mellan flera ungdomar.

Bråket urartade och en kniv kom in i bilden. 18-årige Yazan Aloush miste livet och hans bästa vän skadades allvarligt. 

Och den 17-årige kille, som stått som huvudmisstänkt i målet, döms nu alltså till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för mord av Hudiksvalls tingsrätt. Han ska också betala omkring 400 000 kronor i skadestånd.

17-årigen nekar till brott och har under hela rättegången hävdat att det hela var en olyckshändelse. 

– Det är naturligtvis en stor besvikelse att tingsrätten har funnit styrkt att det har gått till på ett sätt som står i total kontrast till vad min huvudman har berättat, säger 17-årigens försvarare Jonas Granfeldt till P4 Gävleborg och fortsätter. 

– Han är besviken för att ha fällts till ansvar för mord, något sådant uppsåt har han ju aldrig haft. 

Jonas Granfeldt berättar också att man kommer att överklaga domen. 

Av de övriga tre killarna som stått åtalade, firas en 16-åring helt från brott. En 18-åring döms för skyddande av brottslig till skyddstillsyn. Och en 17-årig kille döms för medhjälp till vållande till annans död, medhjälp till vållande till kroppsskada och brott mot knivlagen. 17-årigen dömd till ungdomstjänst i 50 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista