Det råder politisk enighet mellan Alliansen och Socialdemokraterna i Gävle om EU-migranters barn i skola/förskola.
Det råder politisk enighet mellan Alliansen och Socialdemokraterna i Gävle om EU-migranters barn i skola/förskola. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg

Alliansen och S eniga: Nej till EU-migranters barn i skolan och förskolan

Helene Åkerlind (L): "Vi kommer inte bereda platser för dem"
0:32 min

Alliansen och Socialdemokraterna i Gävle är eniga om att kommunen ska neka EU-migranters barn platser i kommunala skolor och förskolor. 

Den blocköverskridande uppfattningen går i linje med Barnminister Åsa Regnér (S), som tidigare varit negativ till att EU-migranters barn ska gå i svensk skola.

Anledningen till kommunpolitikernas ställningstagande är att man föredrar kontinuitet för barnen om de ska gå i skolan.

EU-medborgare har rätt att vistas i ett EU-land i tre månader, efter det kommer bestämmelser in som gäller till exempel arbete, bidrag och rättigheter till skola och studier.

Men både Alliansen och Socialdemokraterna i Gävle har tagit ställning mot att EU-migranters barn ska få plats i kommunens skolor och förskolor.

– Vi har ställt oss på samma linje som regeringen. Jag ser helst att barn bor stadigvarande på en och samma plats, inte tre månader här och tre månader där, säger Helene Åkerlind (L), kommunstyrelsens vice ordförande.

Och hon fortsätter.

– Går man in i svensk skola så måste man lära sig språket, därför är det bättre om barnen är kvar i sitt hemland och går i skolan där eller är stadigvarande på ett ställe.

Vad händer då om EU-migranter skulle ansöka om skolplats eller förskoleplats till sina barn?

– Det kommer bli avslag. Får man jobb i Sverige så får man ju vistas i Sverige, då är det ett helt annat läge.

Så ni från kommunen kommer inte bereda plats för de här barnen på skola eller förskola?

– Nej, vi kommer inte bereda plats, avslutar Helene Åkerlind (L).

Och Alliansen med Liberalerna i spetsen får medhåll från Socialdemokraterna.

– Som läget är nu så är vår bedömning att det skulle vara problematiskt att erbjuda skola eller förskola. Generellt kan man säga att vi säger nej till förskola och skola, säger Åsa Wiklund-Lång, kommunalråd i opposition för Socialdemokraterna.

Vad baserar ni det ställningstagandet på?

– Det är problematiskt. Önskeläget är att man aldrig tar hit sina barn och därmed tar bort dem från den skolplikt man har, för det är skolplikt även i de här länderna som Bulgarien och Rumänien. 

Men om föräldrarna väljer att barnen ska stanna i Sverige med dem?

– Det finns förväntningar från det Svenska samhället och vårt barnperspektiv, det är inte förhandlingsbart.

Är din inställning att kommunen inte ska bereda plats i kommunala skolor och förskolor för de här barnen efter tre månader?

– Som det ser ut nu så ser vi att det skulle vara problematiskt, så just nu är det ett nej, avslutar Åsa Wiklund-Lång (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".