Beatrice och Ellinore Bikoff. Foto:Clara Sagström/Sveriges Radio
Beatrice och Ellinore Bikoff. Foto:Clara Sagström/Sveriges Radio

"Vi kommer alltid fortsätta kämpa för hennes rätt"

0:44 min

Ellinore Bikoff är fyra år gammal och har en omfattande hjärnskada som medför grov utvecklingsförsening och gravt nedsatt syn. Men trots det beslutade Social och omsorgsnämnden i Hudiksvalls kommun i maj 2015 att Ellinore inte hade rätt till assistans.

Beslutet överklagades av familjen och förvaltningsrätten i Falun förklarar nu att Ellinore visst har rätt till personlig assistans. Någonting som familjen ser som en seger.

– Ellinore har mycket mer hjälpbehov än ett friskt barn så självklart känns det som en seger. Det betyder oerhört mycket för oss, säger Ellinores mamma Beatrice Bikoff.

Ellinores hjärnskada och grova synskada gör att hon inte kan kommunicera med tal. Det leder till att det tar lång tid att lära sig förstå Ellinore menar Beatrice. 

Om Ellinore blir frustrerad eller inte får den uppmärksamhet hon behöver kan hon börja slå sitt huvud mot golvet eller göra sig själv illa. 

Hur gör ni för att orka med vardagen?

– Vi ser Ellinor och vi ser hur hon har utvecklats. Kärleken till sitt barn går inte att beskriva med ord och det är den som gör att man orkar vidare. Vi kommer alltid fortsätta kämpa för hennes rätt, säger Beatrice Bikoff.

Hör hela intervjun med Beatrice Bikoff här nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista