Chefsåklagare Patrik Säflund
Foto: Sveriges Radio

Efter kritiken: Det är inte vår uppgift att granska oss själva

0:57 min

Åklagarmyndigheten i Gävle har fått kritik över hur de har hanterat den nu sexdömde Gävleåklagarens tidigare fall. Men det är en unik händelse och det finns ingen färdig manual för hur man ska agera, menar chefsåklagare Patrik Säflund. 

– Det har ju varit två sidor hos den här åklagaren. Den ena sidan har ju varit en duktigt åklagare som har varit uppskattad. Den andra sidan, utanför kontorstid är en sida som vi inte har sett och det gör det givetvis svårare då för oss att upptäcka att det begås några fel, säger chefsåklagare Patrik Säflund till P4 Gävleborgs morgonprogram. 

Kritik har riktas mot Gävle åklagarkammare och hur de har agerat efter att det uppdagats att en anställd åklagare arbetat med känsliga fall, samtidigt som han begått egna sexbrott mot barn. Det har nämligen inte skett någon granskning av åklagarens tidigare fall. 

Hur tror du att er hantering av det här har påverkat, har du någon anledning att vara självkritisk ? 

– Ja, det jag kan vara självkritisk till, är våra roller inom åklagarmyndigheten som vi nog ska ha lite klarare för oss. Jag har i alla fall kommit fram till att det är inte min uppgift att vi ska granska oss själva, säger Säflund.

Det var förra hösten som åklagaren dömdes för bland annat tjänstefel, sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn. 

– Skulle jag ha påtalat det, för någon tillsynsmyndighet eller utvecklingscentrum, det är mycket möjligt, säger Säflund. 

Efter Ekots granskning av Hudikmappen och den nu sexdömde åklagaren har åklagarmyndigheten beslutat att göra en mer omfattande kontroll av hans tidigare arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista