Den misstänkte 56-åringen förs in i rättssalen på Gävle tingsrätt.
Den misstänkte 56-åringen förs in i rättssalen på Gävle tingsrätt. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

56-åringen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

"Han har ju bott med en död person i en månad"
1:19 min

Den 56-årige man som misstänks ha försökt mörda sin mamma i en lägenhet på Brynäs i Gävle ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det beslutade Gävle tingsrätt under fredagen efter att både åklagaren och mannens advokat hållit sina slutanföranden.

56-åringens advokat Ulf Andersson säger att det finns starka skäl för att mannen begick gärningen påverkad av någon form av förvirring.

– Han har ju faktiskt bott med en död person i en månad och bara det gör ju att man bör undersöka detta vidare, säger han.

När rättegången fortsatte i dag förhördes flera poliser som kom till lägenheten på Brynäs i höstas och fann den misstänkte mannen skadad och hans mamma död.

En av dem berättade att mannen upprepade gånger sagt att han haft ihjäl sin mamma genom att slå henne med en hammare.

Men nu förnekar han försök till mord och erkänner grov misshandel.

– Våldet som han har orsakat sin mamma har varit av väldigt lindrig art. Det är möjligt att hon förlorade medvetandet och han trodde att hon var död, men så var inte fallet, säger mannens advokat Ulf Andersson.

Sedan förhördes även rättsläkaren som inte kunnat fastställa dödsorsaken. Hon berättade att skadorna kvinnan hade inte var särskilt djupa, men att hon hade hjärtproblem som skulle kunna förklara döden.

Det gör att mannen inte kan fällas för mord, enligt vice chefsåklagare Ulf Back.

– Det våld som vi vet att mannen har använt har i sig inte orsakat döden, men jag menar att han haft ett uppsåt att döda henne. En omständighet som jag tycker är viktig är att blodet som fastnar i öronmusslan inte rinner vidare. Det tyder på att kvinnan inte rört på sig efter det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".