Ahmad Aloush tycker att att den 17-åring som mördade hans bror skulle ha fått ett långvarigt fängelsestraff.
1 av 4
Ahmad Aloush tycker att att den 17-åring som mördade hans bror skulle ha fått ett långvarigt fängelsestraff. Foto: Christian Höijer
Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Mordplatsen i Söderhamn. Foto: Christian Höjjer/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Christian Höjjer/Sveriges Radio

Mördade Yazans bror besviken på domen

6:46 min

Igår kom domen i det uppmärksammade Söderhamnsmordet i höstas på 18-årige Yazan Aloush. Den huvudmisstänkte 17-åringen dömdes till 2 år och sex månaders sluten ungdomsvård. Ett straff som Ahmad Aloush tycker är för lindrigt.

I september blev 18-årige Yazan Aloush blev knivmördad utanför en gymnasiefest.
Den huvudmisstänkte 17-åringen dömdes för mordet av tingsrätten till sluten ungdomsvård i 2 år och 6 månader plus 400 000 kronor i skadestånd.

Igår kunde vi höra 17-åringens advokat Jonas Granfelt förklara att de var missnöjda med domen och att de kommer att överklaga.
Familjen Aloush har reagerat starkt på rättegången och orkade inte vara med på en intervju igår, men idag ställer Yazans äldre bror, Ahmad upp på en intervju.

– Vi hade förväntat oss mer. Men så är lagarna i Svrerige, det känns inte rättvist, säger Ahmad.

Var det en besvikelse alltså?

– Ja, min mammma kan inte sluta gråta. Hon trodde att han skulle få 10 års fängelse. Men eftersom han är under 18 år så blev det så här, en lätt dom.

Familjen, med pappa Naser och mamma Zahra, orkar inte träffas idag. Men för några veckor sen berättade de för P4 Gävleborg om den uppslitande rättegången som de lämnade redan första dagen.
Också när domen föll igår valde de att stanna hemma.

– Vi orkar inte. Det är svårt för hela familjen, för mina föräldrar och syskon.

Vi pratar vidare om Yazan som skulle ha gått på Staffangymnasiet just nu och pluggat. Samma gymnasium där Ahmad jobbar.

– Förr var jag glad när jag fick det här jobbet, sen hände olyckan... Nu går jag till jobbet bara för att tjäna pengar. Det känns jobbigt när jag ser den klass som Yazan skulle ha gått i om han levat.

Ahmad berättar att han arbetar på skolan som ett stöd för de elever som känner sig nere. Ett jobb som extra svårt i hans egen sitiuation, men han försöker vara professionell.

Han återkommer till att 17-åringens dom är allt för mild. Samtidigt säger han att det nog är vanligt för alla som drabbats som hans familj, att de tycker att domarna är för milda. 

Vad tänker du när du ser framåt?

– Jag hoppas att vi i familjen kan glömma det här, men det lär nog inte hända. Själv känner jag att allt är meningslöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista