Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En hel del restauranger i Gävleborg kan inte svara på vart köttet de serverar kommer ifrån.
1 av 2
Claudio Bresciani / TT Foto: Claudio Bresciani / TT
Ahya Hassannejad
2 av 2
Ahya Hassannejad. Foto: Linnea Johansson

Restauranger: Ingen aning om var köttet kommer ifrån

"Har inte hundra procent koll"
1:36 min

Många restauranger i Gävleborg vet inte om vilket land köttet de serverar kommer ifrån. Det visar P4 Gävleborgs granskning av 100 restauranger i hela länet.

Ahya Hassannejad jobbar i ett gatukök i Gävle. Hon har inte koll på vart köttet hon serverar kommer ifrån. 

– Ja, hundra procent jag vet inte. Men jag tänker att det kommer från Sverige, säger hon. 

När du beställer, syns det då vilket land köttet kommer ifrån?

– Tills nu jag vet inte. Kanske.... jag vet inte. 

Ahya Hassannejda är inte ensam om att inte veta.

En del restauranger har stenkoll på var deras kött kommer ifrån. Men många har ingen aning, visar P4 Gävleborgs granskning.

Det beror oftast på att de köper in från en grossist, där priset är det viktigaste.

Samtidigt ifrågasätter sällan matgästerna var köttet i den billiga lunchen kommer ifrån, och om det verkligen framställts på ett schysst sätt, enligt restaurangerna själva.

Många har bara fått den frågan ett fåtal gånger under de senaste åren.

Mehmed Kisa jobbar i köket på en restaurang i Gävle där de serverar svenskt kött.

– Nej, de aldrig frågar. Jag hör aldrig såna saker.

Men om gästerna inte frågor. Skulle ni inte kunna ha ett utländskt kött som är billigare?

– Man vill inte riskera att någon blir sjuk eller så, säger han. 

Och Ahya Hassannejad i gatuköket i Gävle vill efter P4 Gävleborgs genomgång nu ta reda på var köttet hon serverar kommer från.

– Kanske nu jag har tid. Jag kollar på Internet vilka länder. 

Du vill kolla upp det nu? 

– Ja, det är bättre att jag kollar. 

Så svarade restaurangerna:

Fläskkött

Sverige 47
Tyskland 24
Polen 12
Danmark 7
Brasilien 4
Uruguay 1
Chile 1
Finland 1
Italien 1

Kyckling

Sverige 44
Brasilien 15
Thailand 15
Lettland 6
Polen 5
Danmark 5
Tyskland 3
Holland 2
Uruguay 1
Chile 1
Estland 1
Litauen 1

Nötkött

Sverige 46
Tyskland 21
Danmark 10
Polen 9
Chile 7
Finland 7
Thailand 5
Lettland 2
Australien 1
England 1
Nya Zeeland 1 

Fotnot: Undersökningen har gjorts av P4 Gävleborg bland 100 restauranger i Gävleborg som fick berätta från vilka länder de köper in fläsk, nöt och kyckling. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".