Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Köttet och kycklingen i Gävleborg hämtas från många olika länder.
1 av 3
Köttet och kycklingen i Gävleborg hämtas från många olika länder. Foto: Anders Wiklund/TT, Kallesta, Gorm/TT, Lars Pehrsson/SvD/TT.
Elisabeth Wadén.
2 av 3
Elisabeth Wadén. Foto: Linnea Johansson

Kött från arton olika länder på våra restauranger

Krögare: Till lunchen tar jag mest från Polen, då är det ekonomin som styr
1:46 min

Vi blir alltmer medvetna när vi köper kött i butik. Men när vi beställer en billig lunch på restaurang kan köttet komma från världens alla hörn. Det visar P4 Gävleborg granskning av 100 restauranger i länet.

P4 Gävleborg har besökt och ringt upp 100 restauranger och caféer i hela länet. Alltifrån finkrogar till pizzerior och enklare matställen. De tar tillsammans in kött och kyckling från 18 olika länder. Förutom från Sverige kommer mest kött från Tyskland, Polen, Danmark och Brasilien.

Elisabeth Wadén i Gävle köper själv alltid ekologiskt och svenskt i matbutiken. Hon har trott att de flesta restauranger serverar bra kött, och har även trott att köttet är svenskt:

– Jag antar att de har svenska produkter. Så jag frågar aldrig.

Vi har undersökt 100 olika restauranger i Gävleborg. Då har de uppgett 18 olika länder som köttet kommer ifrån.

– Oj, jaha. Oj då.

En del restauranger i Gävleborg vittnar om medvetna och bra köttval. Men många lunchestauranger är prispressade, och då får pris gå före djurskydd och miljö, berättar Jannis Eskitzis som jobbar på en restaurang i Hudiksvall:

– Till lunchen tar jag mest från Polen. När det gäller lunchen är det ekonomin som styr.

Kan man vara säker på att man får ett kött där djuren mått bra?

– Det kan jag inte svara på. Prismässigt i dag, man får inte ihop det.

Nej, den billiga lunchen kan bestå av kött som färdats långt, av djur som inte haft det bra eller fått antibiotika för att växa snabbare.

Just antibiotikan ser smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo som ett stort problem. 

– Det bidrar till att man får resistensutveckling. Det här kan eskalera. Vi gör ju alla en insats. Vi kan påverka framtiden för våra barn, och de som behöver antibiotika framöver.

Elisabeth Wadén i Gävle tycker inte om det hon hör eftersom hon ofta äter ute.

– Jag gör ju det. Tyvärr. Nu fick jag lite ångest här.

Så svarade restaurangerna:

Fläskkött

Sverige 47
Tyskland 24
Polen 12
Danmark 7
Brasilien 4
Uruguay 1
Chile 1
Finland 1
Italien 1

Kyckling

Sverige 44
Brasilien 15
Thailand 15
Lettland 6
Polen 5
Danmark 5
Tyskland 3
Holland 2
Uruguay 1
Chile 1
Estland 1
Litauen 1

Nötkött

Sverige 46
Tyskland 21
Danmark 10
Polen 9
Chile 7
Finland 7
Thailand 5
Lettland 2
Australien 1
England 1
Nya Zeeland 1 

Fotnot: Undersökningen har gjorts av P4 Gävleborg bland 100 restauranger i Gävleborg som fick berätta från vilka länder de köper in fläsk, nöt och kyckling. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".