Samir Rezwani från Afghanistan har fått en timanställning på Hoforshallen, Rolf Larsson fritidschef i Hofors kommun.
Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Kommuner anställer invandrare på badhusen

1:27 min

I flera av länets simhallar har det varit ordningsproblem och drunkningstillbud bland flyktingar. Och på grund av språkförbistring har det också varit svårt att förklara reglerna. Det här har lösts på olika sätt.

Flera kommuner i länet har anställt personer med annan etnisk bakgrund på simhallar. Exempelvis Bollnäs, Söderhamn och Hofors. Att prata samma språk underlättar när regler ska förklaras.

Samir Rezwani kom till Sverige från Afghanistan för tre år sen och i mitten av februari fick han en timanställning på Hoforshallen.

– Jag kan språket och kommer att säga de regler som gäller i badhuset, säger Samir.

– Vi ser att vi har väldigt stor nytta av Samir som kan språket, säger Rolf Larsson som är fritidschef i Hofors.

För det har inte varit helt lätt att förklara för flyktingar vilka regler som gäller i en simhall, berättar Rolf Eriksson. Att man till exempel måste duscha innan man badar och att det är så djupt i stora bassängen att man inte bottnar. Det har hänt att personer fått fiskas upp sedan de hamnat under vattnet.

– Tack och lov så var personalen snabb och drog upp, så det var inget mer med det. Sen var det bara att dra på dem en dyna så kunde de hoppa i igen, säger Rolf. 

Samir Rezwani bekräftar att många från Afghanistan inte kan simma och att det därför kan bli problem när de hoppar i bassängen. Speciellt handlar det om tonårspojkar som gärna vill vara lite tuff.

– Ja det kan blir problem så de måste säga till att de inte kan simma så vi kan ge dem flytvästar. Vi måste ha koll på dem, säger Samir.

– Det kan ju vara svårt för dem att acceptera att de inte kan simma när de ser hoforsbarn i 9-10-års åldern som är som fiskar i vattnet, menar Rolf.

Trots att Samir Rezwani bara jobbat i ungefär tre veckor så tycker Rolf Larsson att det blivit bättre ordning.

– Det är ju ett stort plus att ha honom och sen får man inte glömma att han är väldigt trevlig också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista