Ingrid Thyr är ordförande i Asylkommittén i Gävleborg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Ingrid Thyr är ordförande i Asylkommittén i Gävleborg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Asylgruppen kräver: Låt albanerna stanna

"Det går åt fel håll och det blir bara mer hopplöst"
1:16 min

Läget för de asylsökande Albaner, som skickas tillbaka till sitt hemland, blir allt allvarligare. Det anser Gävleborgs asylkommitté. Och de är besvikna på att politikerna ännu inte beslutat att albaner på flykt ska få stanna i Sverige.

– Vi är arga och besvikna på att Sverige fortsätter sända tillbaka asylsökande albaner som fruktar för sina liv, säger Ingrid Thyr som är ordförande för Gävleborgs asylkommitté och fortsätter. 

– Mitt intryck är att det går åt fel håll. Det verkar vara alldeles hopplöst och min gissning är att det bara blir mer hopplöst. 

Redan i september 2014 engagerade sig asylkommittén i de albaner som då hungerstrejken i Gävle och som fruktade att bli dödade enligt den blodshämndstradition, som lever kvar i dela av Albanien. Protesterna fick stor uppmärksamhet, men Sveriges inställning ändrades inte. 

De protesterande fruktade för sina liv om de skickades tillbaka. Trots flera års kamp ser Ingrid Thyr ingen ljusning för de albanska flyktingarna. Och nu har dessutom situationen i Albanien har blivit värre, anser Ingrid Thyr och nu också för homo-, bi- och transsexuella.

– Homofobin är ju utspridd på många i Europa och med tanken på vad vi vet om hur polisen jobbar, så är det nog väldigt små möjligheter att få skydd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".