Äppelträdet i Sofiaparken i Gävle kan vara Sveriges största enligt experter. Foto: Christian Ploog/SR Gävleborg.
Äppelträdet i Sofiaparken i Gävle kan vara Sveriges största enligt experter. Foto: Christian Ploog/SR Gävleborg.

Nu vill Gävle kommun köpa tillbaka äppelträdet

1:07 min

Det har varit många turer kring det hundraåriga äppelträdet i Sofiaparken i Gävle. Och nu har Gävle kommun lämnat ett bud på tomten där äppelträdet står. Budet är på 6,3 miljoner kronor.

 – Det här är ett försök från oss i den nya Alliansledningen att försöka hitta en lösning på den här segdragna historien, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M). 

Kommunen vill nu alltså köpa tillbaka tomten i Sofiaparken på Söder i Gävle, och därmed också det numera rikskända äppelträdet. Budet är på 6,3 miljoner kronor. Det är 2,1 miljoner kronor mer än vad byggherren betalade för marken från början. 

– Det är skattebetalarna får betala mellanskillnaderna. 

Och det är rimligt tycker du?

– Ja, det är ett sätt för oss att hitta en lösning på det här svåra ärende, säger Inger Källgren Sawela. 

Det hundraåriga fruktträdet har uppmärksammas i flera år nu och det på grund av att trädet riskeras att sågas ner, då markägaren vill bygga bostäder på platsen. Det är nu upp till byggherren om han accepterar kommunen bud eller inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista