Foto: TT
Foto: TT

Dåliga arbetsförhållanden bakom kyckling från Thailand

2:05 min

15 av 100 restauranger i Gävleborg uppger att de serverar kyckling från Thailand. Det visar P4 Gävleborgs granskning. Men arbetsförhållandena för de utländska migrantarbetare som arbetar på fabriker i Thailand som exporterar kyckling till Sverige är inte bra.


– Migrantarbetarnas pass beslagtas ofta av arbetsgivarna vilket gör att de inte kan röra sig fritt i samhället, de utsätts för olika former av diskriminering, obetald övertid och de kan inte organisera sig fackligt. De har väldigt liten chans att påverka sin arbetssituation. De är i princip rättslösa i Thailand kan man säga, säger Kalle Bergbom på Swedwatch. 

Det är organisationen Swedwatch som har gjort en rapport om arbetarnas förhållanden. De menar att det är vanligt att migrantarbetare arbetar i Thailand, så om man äter kyckling från just Thailand är det stor risk att den har producerats under arbetsvillkor som är helt oacceptabla. 

– Det gäller ju att man som konsument ställer frågor till livsmedelsbutiken eller restaurangen om var kycklingen kommer ifrån. Och om de kan garantera att produkten är producerad under justa villkor, säger Kalle Bergbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista