Konsumentministern Per Bolund.
Konsumentministern Per Bolund. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Konsumentministern kritisk till okunskapen på restaurangerna

1:27 min

Restauranger borde tvingas skriva ut varifrån köttet de serverar kommer ifrån, det tycker konsumentministern Per Bolund (MP). 

I affären kan vi se om vilket land köttet kommer ifrån. Men samma information finns inte på restaurangerna. 

Det tycker konsumentministern Per Bolund är fel, vilket han i december 2015 skrev om i Expressen. 

– Vi konsumenter värdesätter det här och vill vet mer om var maten de äter kommer. Då tycker vi att man har rätt att få den informationen även i storkök. 

Men Peter Bredell, kock i Gävle ser praktiska problem med en sån här märkning, eftersom de importerar från många olika länder. 

– Det är från vecka till vecka var vi köper ifrån. Det beror på vilka kampanjer grossisten har. 

Om det blir en sån bestämmelse, blir det mer jobb då? 

– Ja, det blir det. 

Konsumentministern tycker dock att det går att lösa med en griffeltavla eller liknande, men vill nu att branschorganisationerna själva jobbar för att hitta en bra lösning på hur det här skulle kunna genomföras. 

– Jag blir själv bekymrad om inte en restaurang kan ge information om var köttet kommer ifrån. Vad har man då för information om vilken kvalité det är? 

Samtidigt berättar restaurangerna att gästerna nästan aldrig frågar. Hur kommer det sig att ni ändå vill driva igenom det här? 

– Det finns en social spärr för många att fråga muntligen. Men många uppskattar den informationen i butiken. Konsumenterna blir mer och mer medvetna, vill ha mer och mer information och kunskap för att ta medvetna beslut. Det gäller även köttet man köper på restaurang, säger konsumentministern Per Bolund. 

Per Bolund tror att förslaget om ursprungsmärkning för kött kommer att bli verklighet, kanske så tidigt som redan nästa år. 

– Jag tror att man kommer att jobba med det under 2016, och därmed vara klar med ett förslag nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista