Journalisten Daniel Öhman. Foto: Paulo Saka/SR
Journalisten Daniel Öhman. Foto: Paulo Saka/SR

Ekots matgranskare: "Vi måste äta mindre kött"

0:39 min

Kött är inte miljövänligt. Men det finns saker du kan göra som konsument för att göra skillnad. Ekots reporter Daniel Öhman ger sina bästa tips efter P4 Gävleborgs köttgranskning. 

Köttet har mest miljöpåverkan av det vi äter. 

– Det är ett väldigt ineffektivt sätt att ge oss mat, säger Daniel Öhman, reporter på Ekot som står bakom "Matens Pris". 

Det enklaste sättet att göra skillnad är helt enkelt att dra ner på köttet. Ett sätt kan vara att börja köpa ekologiskt, tipsar Daniel Öhman. 

– Då blir köttet väldigt mycket dyrare, och du har inte råd att köpa så mycket. Då slår du två flugor i en smäll. Du får ett mer miljövänligt producerat kött och äter mindre kött, säger han.

Det gäller även att försöka få en bättre koll på köttet som man äter. Då är det bra att inte köpa halvfabrikat, där man som konsument inte har samma insyn. 

– Köper du rena naturprodukter står det oftast var det kommer ifrån. Då har du större kontroll. 

Samtidigt måste man komma ihåg att även svenska djur kan få foder från andra sidan världen. 

– Det är därför det är så bra att äta ekologiskt också, lägger Daniel Öhman till. 

Närproducerat och ekologiskt i all ära. Men när miljöpåverkan fortfarande är så pass stor borde det inte räcka att byta till det för att stilla samvetet, enligt reportern. 

– Du kan inte leva med gott samvete om du fortsätter att äta mycket kött. Det måste bli mindre kött, säger Daniel Öhman.

Här hittar du P4 Gävleborgs undersökning från 100 restauranger. 
Här hittar du granskningen "Matens pris".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista