Kristina Holgersson är polisområdeschef i Hälsingland.
Kristina Holgersson är polisområdeschef i Hälsingland. Foto: Leif Eriksson/Sveriges Radio.

Civila brottsutredare ska jaga sexbrottslingar

1:21 min

Med hjälp av åtta olika annonser gör polisen i Gävleborg nu sin hittills största satsning på att anställa civila brottsutredare av sexuella övergrepp mot barn, brott inom nära relationer och våldtäkter.

Polisen i Gävleborg söker nu personer med juridisk eller ekonomisk utbildning och socionomer, som ju oftast arbetar som socialsekreterare men som nu också ses som en resurs inom polisen.

De nya medarbetarna ska i första hand arbeta med att utreda sexualbrott som våldtäkter men också med våldsbrott i nära relationer.

De civila brottsutredarna ska också arbeta med sexuella övergrepp mot barn och minderåriga och det ska man göra i nära samarbete med socialtjänsten.

Det är åtta tjänster som är utlysta men det kan komma att anställas betydligt fler civila utredare om man hittar flera kompetenta sökande.

De nya civila utredarna, som inte har polisutbildning, ska hålla förhör och ansvara för många olika delar i utredningen av brotten.

Kristina Holgersson är chef för polisen i Hälsingland:

– De får lära sig utredningsarbetet av erfarna och proffsiga utredare, så det ser jag inte som något problem. Och dessutom ska de civila brottsutredarna arbeta tätt samman med de polisutbildade utredarna, säger Kristina Holgersson.

Sammanlagt åtta annonser ligger ute och de nya jobben är fördelade över hela länet.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista