Nettbuss Stadsbussarna i Gävle.
Nettbuss Stadsbussarna i Gävle. Foto: Sveriges Radio

Arbetsmiljöverkets krav på bussarna i Gävle: Fixa biljettsystemet

1:36 min

Stadsbussarna i Gävle tvingas betala 50 000 kronor i böter om de inte gör något åt det struliga biljettsystemet i bussarna, det har Arbetsmiljöverket beslutat. Busschaufförerna beskriver systemet som "kaos".

Biljettsystemet har strulat under en längre tid och det skapar stora problem för chaufförerna när de ska försöka hålla tidtabellen.

– Det här biljettsystemet fungerar inte riktigt som det är tänkt, det blir väldigt mycket tekniskt trassel som ger förseningar, säger Stefan Reis som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Nettbuss Stadsbussarna i Gävle har ett fyrtiotal olika biljetter som erbjuds till sina resenärer.

Enligt Arbetsmiljöverket säger det sig självt att det skapar stora problem med tekniken och har därför dömt ut ett vite om 50 000 kronor som Stadsbussarna måste betala om de inte gör något åt situationen.

Biljettsystemet ägs av Xtrafik som levererar tekniken till Nettbuss Stadsbussarna i Gävle, som inte alls är nöjda menar Gunnar Göthberg, utvecklingschef på Nettbuss Stadsbussarna.

– I mångt och mycket är vi minst lika frustrerade som många förare av funktionaliteten och tillförlitligheten hos utrustningen, att man tvingas starta om utrustningen. Vi är inte alls nöjda med systemet, det har blivit bättre men vi är långt ifrån nöjda.

Försenade bussar, irriterad och till och med hätsk stämning är vardag för busschaufförerna som ju förstås inte är nöjda de heller.

– Det är stressigt, det innebär att våra medlemmar stressar ihjäl sig. De blir sjuka, säger Ulrika Lundström, busschaufför och skyddsombud.

Vad kräver ni av arbetsgivaren?

– Vi hoppas att de får bort systemet överhuvud taget, det vore det allra bästa för oss.

Hur skulle du sammanfatta systemet så som det fungerar i dag?

– Det är jättedåligt, det är kaos.

Vad tycker du om biljettsystemet? Kommentera nedanför!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista