Izabella Sjödin.
Izabella Sjödin. Foto: Privat

Izabella: Han drog upp min kjol och tog på mig

1:57 min

Izabella Sjödin från Gävle blev tafsad på efter en utekväll. Hennes fall var ett av få sexualbrott som gick till domstol förra året, visar P4 Gävleborgs kartläggning. 

Klicka in dig i artikeln för att lyssna på hela intervjun med Izabella. 

Hösten 2014 blev den då 18-åriga Izabella Sjödin upprepade gånger tafsad på på en snabbmatsrestaurang i Gävle efter en utekväll. Till slut tog hennes tålamod slut.

– Så tar han upp min kjol en gång till och verkligen tafsar på mig. Då liksom sprack mitt tålamod. Då vände jag mig om och slog bort honom. Då blev han arg och slog tillbaka. Så jag flög in i borden bakom mig där mina vänner satt och åt.

Izabella Sjödins mål togs upp i domstol. Det är extremt ovanligt. Ytterst få av alla anmälda sexualbrott i Gävleborg tas upp i domstol. Det visar P4 Gävleborgs genomgång av samtliga sexualbrottsärenden under förra året.

344 sexualbrott anmäldes förra året. Men när vi går igenom domar från samma period hittar vi bara ett 30-tal domar. Höga beviskrav i fall där ord står mot ord ger en svår rättslig situation, vilket gör att fallen ofta läggs ner innan de ens når domstol.

Anders Viktorsson är polis i Gävle.

– Det är såklart frustrerande. Men vi har väldigt höga krav på bevisning i Sverige, säger han. 

Izabella Sjödin har en klar bild av varför just hennes fall var ett av få som gick till domstol:

– Jag tror att det var tur att polisen var på plats när det hände. Det var inget som de kunde undvika. Om jag hade skickat in en anmälan två dagar efter hade inte uppståndelsen varit runt omkring.

En regeringstillsatt utredning som ska presenteras i höst har hittills sett flera problem i utredningsarbetet kring sexualbrott.

Det vanligaste sexualbrottet förra året i Gävleborg var sexuellt ofredanden, med 149 polisanmälda fall. Men i tingsrättsdomarna hittar vi bara tretton ärenden.

När man tittar på våldtäkter ser man en liknande bild. Av 133 anmälningar finns bara sex domar.

Izabella Sjödin från Gävle tycker att någonting måste göras, så att fler sexualbrott klaras upp.

– Det måste tas på större allvar. För det är inte rättvist och det är fel.

Så många brott klaras upp:

Sexuella ofredanden 

149 polisanmälda fall

Domar: 13

Våldtäkt 

133 polisanmälda fall

Domar: 6  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista