En tallrik kött och en flicka som äter mat i skolmatsal.
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Kött från tretton olika länder i skolor och äldrevård

Gävle kommun: "Vi har inte riktigt kläm fullt ut själva på hur det ser ut"
0:27 min

P4 Gävleborg har kunnat visa att köttet på restaurangerna ofta kommer från andra länder än Sverige. Nu kan vi avslöja att det ser likadant ut i skolorna och i äldrevården i Gävle. Och kommunen har ingen aning om detta.

P4 Gävleborg har granskat vart köttet som serveras inom skola, gymnasium och äldrevården kommer från. Kött som serveras till våra barn och äldre.

Granskningen visar att under en tredjedel av köttet, 32 procent, som serveras till barn och äldre är från Sverige. Sedan är det länder både i och utanför Europa som Storbritannien, Irland, Brasilien, Tyskland och så vidare. 

När det kommer till fågel är det magra tre procent som kommer från Sverige. Den största leverantören är Thailand som står för 81 procent.

Olika länder har olika lagstiftning gällande djurhållning och medicinering av djuren med antibiotika, därför kan det vara svårt att hålla koll på vad köttet som serveras till barnen i skolan och äldre i omsorgen innehåller.

Gävle kommun informerar varken föräldrar eller äldre om vart köttet kommer ifrån. Och det är kanske inte så konstigt, de vet nämligen inte själva vart köttet kommer ifrån.

– Nej det visste jag inte. Det får vi se till att vi tänker på nästa gång vi gör en upphandling att vi för in det som ett krav, att det ska vara mer närproducerat, säger Jon Erik Egerszegi, biträdande förvaltningschef på utbildning Gävle.

Informerar ni föräldrarna om köttets härkomst?

– Man kan ju inte tänka sig att rektorer och lärare ska känna till det. Jag tror inte riktigt vi har kläm fullt ut själva på hur det ser ut. Men nu vet vi ju, vi behövde få upp ögonen för det.

Gävle kommun ställer alltså inga krav på att få reda på eller informera om härkomsten av köttet.

Jon Erik Egerszegi berättar att tjänsten upphandlas till storföretaget Sodexo som levererar maten. De krav som finns på företaget från kommunens sida är att maten ska vara näringsrik, utöver det kan maten komma från vilket land som helst. Vart köttet och fågeln kommer från struntar alltså kommunen i.

– De krav som ställs är enligt skollagen att det ska vara näringsrik kost.

Ni ställer alltså inga krav på vart köttet som serveras till barn och äldre kommer från?

– Vi ska gå in i en ny upphandling nu 2018 och då kanske vi kan föra in de kraven.

Men det görs inte nu?

– Det här är en upphandling som gjordes för ett antal år sedan så det gjordes antagligen inte då, avslutar, Jon Erik Egerszegi, biträdande förvaltningschef på utbildning Gävle.

Men varför ser det då ut såhär – varför är allt kött inte från Sverige? Den frågan kan storföretaget Sodexo, som står för maten till Gävle kommun, svara på. 

Grete Stenberg, inköpsdirektör på Sodexo berättar att några sådana krav inte ställs och att det helt enkelt inte finns tillräckligt med kött som produceras i Sverige för att kunna leverera endast svenskt kött.

Anledningen till att Gävle kommun inte vet att de får kött från många olika länder som sedan serveras i skolor, gymnasier och äldrevården och att de inte informerar föräldrar och närstående om det, är att de inte ber om det. 

– De får information beroende på vad de begär i kontraktet, säger Grete Stenberg på Sodexo.

Är det vanligt att kommunerna begär att få information om köttets ursprung?

– Inte vad jag känner till. Det kan vara så att vi har det i någon stad, men inte vad jag vet.

Se sammanställningen av vart köttet och fågeln i Gävle kommun kommer från nedanför.

Köttet i Gävle kommun – ursprungsland

Sverige 32%

Storbritannien 17%

Tyskland, Irland* 12%

Brasilien 11%

Tyskland 7%

Irland 6%

Polen 4%

Tyskland, Sverige* 3%

Finland, Storbritannien* 3%

USA 2%

Finland 2%

Österrike, Tyskland 1%

Nya Zeeland 1%

Nederländerna 0,10%

Uruguay 0,04%

EU/Europa 0,02%

Spanien 0,01%

* Produkten produceras i flera länder

Fågeln i Gävle kommun – ursprungsland

Thailand 81,2%

Danmark 13%

Sverige 3%

Brasilien 2,7%

Tyskland 0,1%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".