Krogpersonal i Gävle har sett en ny typ av sexuella ofredanden i klubbmiljö.
1 av 4
Krogpersonal i Gävle har sett en ny typ av sexuella ofredanden i klubbmiljö. Foto: David Magnusson / SvD / TT
Krogpolis Anders Viktorsson.
2 av 4
Krogpolis Anders Viktorsson. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Joakim Pårs, vaktchef på Heartbreak Hotel i Gävle.
3 av 4
Joakim Pårs, vaktchef på Heartbreak Hotel i Gävle. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
Izabella Sjödin.
4 av 4
Izabella Sjödin. Foto: Privat

Krogvakt i Gävle: Nyktra män tafsar i grupp

1:40 min

P4 Gävleborg granskar i dag sexualbrott. Och krogarna i Gävle har under de senaste åren sett en ny typ av sexuella ofredanden – nämligen av nyktra män i grupp.

Efter larmen om sexuella övergrepp i Köln under nyår och under en ungdomsfestival i Stockholm har krogpersonal och polis under våren haft lite extra fokus på sexuella ofredanden i Gävleborg.

– Unga killar i grupp kan bli närmast aggressiva i sitt tafsande. Det förekommer en ny slags tafsande, och att man är väldigt påflugen, säger Joakim Pårs, vaktchef på klubben Heartbreak Hotel i Gävle. 

Izabella Sjödin från Gävle råkade hösten 2014 ut för att en kille upprepade gånger tafsade på henne på en snabbmatsrestaurang.

– Man är ganska van vid att sånt händer. Går man ut på krogen en kväll är man van vid att folk slänger kommentarer efter en och tar på en på dansgolvet. Det ska inte behöva vara så.

Många anmäler inte sexuella ofredanden, berättar krogpolisen Anders Viktorsson.

– Många gånger handlar det om en ovilja att dra igång en rättsprocess av det. Brottsoffer anser ofta att nu har jag sagt till ordningsvakten och han har åkt ut ifrån krogen. Då får det räcka så.

Att det händer att flera nyktra eller bara salongsberusade killar trycker upp en tjej mot en vägg, tafsar på henne och inte tar ett nej gör att vakterna ändrat sitt sätt att jobba, enligt vaktchef Joakim Pårs.

– Vi är ju mer observanta i dag än om man backar några år. Vi måste ta hand om de här tjejerna på ett annat sätt. Att man är väldigt observant och lyhörd när de kommer och berättar om det här. Att vi kan kontrollera dansgolv och trånga utrymmen på ett helt annat sätt.

Polisen Anders Viktorsson tycker att det är bra att det pratas om sexuella ofredanden:

– Jag skulle gissa att det kommer att bli mer anmälningar på det här nu, eftersom det lyfts mycket i media.

Trots en jobbig rättsprocess ger Izabella Sjödin andra tjejer rådet att anmäla.

– Acceptera inte att någon gör så det. Våga anmäl även om du tycker att det är slöseri med tid och han inte kommer att bli dömd. Det enda du kan göra är att våga anmäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista