Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala.
1 av 2
Grafiken till höger illustrerar de nya regionerna efter färgskala. Foto: Erik Nylander/TT, Grafik: Sveriges Radio
Barbro Holmberg, en av utredarna om de nya storregionerna.
2 av 2
Barbro Holmberg, en av utredarna om de nya storregionerna. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Så blir vår nya storregion

1:40 min

Nu är den nya regionfördelningen klar. Gävleborg kommer att bilda en storregion tillsammans med Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

Bild
Bild

Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland. Ja, det är den nya storregionen i vårt området. Det står klart nu när utredarna Barbro Holmberg, tidigare Landshövding i Gävleborg, och Kent Johansson lade fram sitt förslag på ny karta över Sveriges regioner på onsdagseftermiddagen.

– När vi har tittat på den här delen av Sverige så ser vi verkligen att samverkanstrådarna går väldigt mycket kors och tvärs. Så det finns ett tätt samarbete redan i väldigt många olika frågor, säger Barbro Holmberg. 

Reformen med de nya regionerna görs för att riva administrativa gränser och skapa jämnstarka regioner. Enligt utredarna är de enskilda landstingen i dag ibland så små att de inte klarar sitt uppdrag.

Och den region som Gävleborg ingår i har 1,7 miljoner invånare. Enligt Barbro Holmberg blir det en stark region, men det kommer också att finnas utmaningar. 

– Det blir många kommuner (64 stycken reds. anmärkning), vilket är en klar utmaning. Det finns också många olika centra i den här regionen, säger Barbro Holmberg och menar att det därför inte är självklart var regionens ledning ska finnas.

Kartan och förslaget ska nu ut på samråd till politiker i de olika länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista