80 företag i länet ingår i projektet.
80 företag i länet ingår i projektet. Foto: Robert Granström/TT

Företag får hjälp att minska sina elkostnader

"Man kan göra mycket när det gäller belysning"
1:12 min

Nu ska forskare vid Högskolan i Gävle hjälpa cirka 80 företag i länet att minska sina elkostnader. En studie som gjorts visar att många små- och medelstora företag i Gävleborg skulle kunna spara flera hundratusen kronor.

– Det handlar om att titta på tryckluft, driftstider, belysning, värme och ventilation bland annat. När det gäller belysning så är ju frågan hur mycket belysning man behöver och att kanske välja Led-lampor i stället för Halogen-lampor, säger Ulf Larsson, avdelningschef på Högskolan i Gävle

Många företag i länet skulle alltså tjäna hundratusentals kronor på att göra sin energianvändning mer effektiv.

Ett nytt stort projekt på Högskolan i Gävle som ska pågå i tre år har som mål att hjälpa både produktionsföretag och tjänsteföretag med att kartlägga vilka energibovar som finns i dag och se vad man kan göra åt dem.

En stor del i arbetet är att skapa tio nätverk i regionen där flera företag ska ingå berättar Ulf Larsson.

– Vi vill ju ha nätverk med 8-10 företag som ligger geografiskt nära varandra så att de har tid att träffas och utbyta kunskap och erfarenhet. Människan funkar ju så att ska man sätta in en värmepump hemma lyssnar man mer på hur grannen har gjort. Det är inte alls omöjligt att ett företag kan spara ett antal hundratusen kronor, säger Ulf Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".