Фото: Hasse Holmberg /ТТ
1 av 2
Фото: Hasse Holmberg /ТТ
Elin Lundgren (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Elin Lundgren (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Nu blir det svårare att få ut ditt pass

1:22 min

Det kommer att bli svårare att förnya sitt pass. Från och med mitten av april går det bara att förnya sitt pass tre gånger på en femårsperiod. Syftet är att minska den olagliga handeln med pass. 

– Man har sett under en längre period att det finns ett antal individer som missbrukar den här möjligheten genom att ta ut väldigt många pass och använda dem i kriminella syften och sälja dem vidare till grov organiserad brottslighet. Så kan vi naturligtvis inte ha det, säger riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) från Gävle. Lundgren som varit med och fattat beslutet. 

Under som senaste 14 månaderna har sammanlagt 54 240 pass anmälts som förlorade i Sverige. I Gävleborgs län är siffran för samma period knappt 900 pass. Tusentals av de förlustanmälda passen används brottsligt då passen helt enkelt säljs till någon som är lik personen på passet.

Även i vårt län finns det exempel på personer som tagit ut upp till tio pass inom en kortare tidsperiod, och hittills har polisen inte kunnat säga stopp.

– Det finns exempel på personer som har plockat ut ett nytt pass var tredje vecka. Då är det ju ganska uppenbart att det inte handlar om en slarvig personlighets typ, utan att man har helt andra syften, säger Elin Lundgren.

Men nu ändras alltså reglerna för antalet pass en person får plocka ut. Från ett obegränsad antal pass till tre pass under en fem-års period. Giltigheten för pass till barn ändras också. Från fem år till tre år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista