Linn Svensson Jonathan Lindgren
1 av 2
Linn Svensson och Jonathan Lindgren avslutar snart sin period på BRO. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Tony Johansson Håkan Höglund coacher ungdomsplattformen Bro
2 av 2
Tony Johansson och Håkan Höglund, det två coacher som arbetar med BRO. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Ungdomsplattformen BRO stödjer unga i livet efter skolan

3:13 min

I Bollnäs finns ungdomsplattformen BRO som har målet att stödja arbetslösa, skoltrötta och hemmasittande ungdomar ut i arbetslivet eller vidare utbildning. P4 Gävleborg besökte verksamheten.

Ungdomsplattformen BRO hjälper arbetssökande ungdomar som sökt sig genom arbetsförmedlingen för ett extra stod i jobbsökandet.

– Det handlar jättemycket om självkänsla och självförtroende, att orka med jobbet att söka jobb för det kan vara ganska jobbigt ibland, säger Tony Johansson som är en av de coacher på BRO.

Nytt för i år är också att verksamheten tar emot ungdomar som är kopplade till KAA, Kommunala Aktivitetsansvaret.

– Det innebär att vi ska försöka hitta dem som inte går i gymnasiet efter nian, om man inte söker till gymnasiet eller hoppar av skolan och inte tar en examen faller man under KAA, säger Håkan "Boris" Höglund. 

Men utanför KAA så jobbar BRO mest med ungdomarna som vill ut i arbetslivet eller söka till vidare utbildningar. Två av de ungdomar som deltar i verksamheten är Jonathan Lindgren och Linn Svensson.

Vad får ni göra?

– Det handlar om att hitta vägar framåt: Vad vill du göra, hur ska du göra det och vilka alternativ finns det? Säger Jonathan Lindgren.

Hur länge har ni varit här?

– Sedan den 18:e januari, säger Linn Svensson, vi har gått igenom allt från självkänsla, jobb och studier, lite allt möjligt!

Vad är det viktigaste ni lärt er här?

– Det är att vara mer utåt med jobb, att inte bara söka via datorn, säger Linn.

– Jag har bestämt mig innan att jag inte ska jobba nu utan jag ska plugga, så det jag har lärt mig är att ta reda på alla alternativ och skriva upp dem i ett block så du har dem framför dig så du vet vila möjligheter och vägar som finns, säger Jonathan.

Har verksamheten gett er någonting?

– Ja verkligen, ordning på vardagen och veta säkert vad man vill. För det är ju lätt att man tappar ordningen på livet när man gått arbetslös ett längre tag, avslutar Jonathan Lindgren.

– Jag håller med! Skrattar Linn Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista