Djurgårdsjubel efter segermålet i femte perioden.
Djurgårdsjubel efter segermålet i femte perioden. Foto: Christine Olsson/TT

Förlust för Brynäs i första åttondelsfinalen

0:38 min

Ledning med 4-1 i början av andra perioden. Då tappade Djurgården allt. För att till slut hitta det igen och besegra Brynäs med 5-4 efter förlängningsrysare i den första SM-åttondelen. Stor hjälte: Lukas Vejdemo.

Brynäs har hämtat upp 1-4. Det är det här som gör ishockeyn så underbart som lagspel, ingenting absolut ingenting talade för Brynäs efter 17 minuter i den här matchen, nu är det suddenläge. Det är så här vi vill ha idrotten. Referent Magnus Wahlman efter tredje perioden.

Forwarden i tredjekedjan avgjorde matchen efter 15.05 av den andra förlängningsperioden.

Han blev frispelad av Daniel Brodin och kunde ensam framför Brynäsmålvakten Bernhard Starkbaum avgöra. Då var klockan 23.19 och merparten av 6 270 nattinégäster kunde vandra hemåt nöjda.

Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av tre matcher och Djurgården kan avgöra i Gävle på lördag.

Djurgården var bara 30 sekunder från att nå direkt till kvartsfinalspelet, men såg till en början ut att ha skakat av sig det snöpliga slutet i sista omgången i tisdags.

Laget flög fram i starten och mest av alla flög stjärnforwarden Patrick Thoresen.

Den norske eleganten satte 1-0 redan efter 19 sekunder när han bröt in från högerkanten och överlistade Brynäsmålvakten Bernhard Starkbaum vid främre stolpen.

Thoresen, tvåa i SHL:s poängliga, var sanslöst bra i inledningen.

Det var också Linus Hultström, 23-åringen som vann både backarnas mål- och poängliga i grundserien.

Han hade en klubba med i Djurgårdens fyra första mål. Han spelade fram till de tre första - förutom Thoresens 1-0 också Daniel Brodins 2-0 i spel fem mot tre och Matt Andersons 3-0.

När han sköt 4-1 i numerärt överläge efter 44 sekunder av den andra perioden såg allt avgjort ut. Speciellt som hemmalaget dominerat fullständigt så långt och vann skotten i första perioden med 19-5.

Men då vaknade Brynäs. Pigge forwarden Jacob Blomqvist, som svarade för 3-1-målet, låg också bakom Sondre Oldens 4-2 efter 2.57 av den andra perioden.

Efter den andra reduceringen tog Brynäs över fullständigt och hade bud på mer i mittperioden, men Mikael Tellqvist räddade hemmalaget.

Djurgården har flera gånger under säsongen misslyckats att stänga matcher som sett mer eller mindre klara ut.

Så blev det nu också. Rutinerade backen Jörgen Sundqvist, som gjorde comeback efter två matchers frånvaro, lyfte in 4-3 efter 10.23 av tredje perioden och tre minuter senare var upphämtningen fullbordad då backen Marc Zanetti slog in kvitteringen från nära håll.

En osannolik upphämtning från Gävlelaget som steg in i SM-slutspelet med stukat självförtroende efter att ha förlorat nio av sina tio sista matcher i grundserien.

En upphämtning som dock inte gav mycket mer en ännu en förlust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista