Ambulans på utryckning.
1 av 4
Foto: TT
Helena Björkman, divisionschef för Division Operation och Diagnostik.
2 av 4
Helena Björkman, divisionschef för Division Operation och Diagnostik. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Lilian Hultin, Vårdförbundet i Gävleborg.
3 av 4
Lilian Hultin, Vårdförbundet i Gävleborg. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
23 chefer ger sitt stöd till kritiserat förslag. Foto: Region Gävleborg
4 av 4
23 chefer gav sitt stöd till det kritiserade förslaget.

"Risken är att fler säger upp sig"

1:22 min

Arbetsgivaren kör över facket när man nu har beslutat att införa jour för ambulanspersonalen i Gävleborg, trots starka protester från de anställda.

Beslutet upprör de anställda.

– Många är besvikna, för de vill inte ha jouren. Första risken nu är att fler säger upp sig och då blir det svårt att hålla ambulanserna i gång. Andra risken är att vi får för några som har C-körkort, säger Lilian Hultin på Vårdförbundet i Gävleborg.

Sedan förslaget kom att införa jour för ambulanspersonalen i Region Gävleborg har reaktionerna varit starka från de anställda, och en del har sagt upp sig i protest.

I går avslutades förhandlingarna mellan arbetsgivaren och facket, trots att de är oeniga. Den 15 april införs jour i stället för aktiv arbetstid på nätterna.

Helena Björkman, divisionschef för Division Operation och Diagnostik, förstår att de anställda är besvikna.

– Det innebär ändå 2,6 timmar i snitt per medarbetare och vecka som tillkommer. Men samtidigt vet vi också att vi har så stora övertidstimmar hos så pass många att de timmarna överstiger den här andelen jourtimmar. Det gör att vi ändå bedömer att det här kan skapa en bättre förutsägbarhet i arbetet, säger hon.

Vårdförbundet kommer nu att se till så att arbetsgivaren följer alla lagar och avtal.

– Nu tittar vi väldigt mycket på våra medlemmars psykosociala miljö. Vi har varit ute på alla stationerna, och den är väldigt tung. De mår väldigt dåligt, säger Lilian Hultin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista