Fotbollssäsongen hotad efter avbrutna förhandlingar

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för spelare i allsvenskan och superettan har avbrutits, meddelar Svensk Elitfotboll.

– Man kan spela fotboll även utan avtal men blir det en konflikt så blir det sannolikt inget fotbollsspel, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen.

Arbetsgivaralliansen och Unionen har sedan hösten 2015 försökt få till ett nytt avtal för herrspelarna inom svensk elitfotboll, men trots hjälp av medlare har ett nytt avtal inte kunnat tecknas.

– Vem vet, det kanske går att komma överens men samtidigt kanske det måste sluta med att någon av parterna säger upp avtalet för att då använda sig av någon av de stridsåtgärderna som finns i enlighet med arbetsmarknadens lagar, säger Magnus Erlingmark till TV4:s Fotbollskanalen.

Kraven från spelarna har varit ett förbättrat skydd vid skada och en utökad avsättning till tjänstepensionen, vilket arbetsgivarna gått med på. Däremot har inte arbetsgivarna gått med på kravet på mer pengar till tjänstepensionen.

Det är nu upp till parterna att antingen ta ny kontakt med varandra eller säga upp avtalet som har en månads uppsägningstid. Om ingen lösning kommer till stånd kan det bli strejkaktioner.

– Blir det en konflikt så blir det sannolikt inget fotbollsspel, säger Magnus Erlingmark.

Allsvenskan och superettan startar den 2 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista