Fynd av järnåldersgård redovisas efter 35 år

1:28 min

Trots unika fynd missade Riksantikvarieämbetet att redovisa resultaten av en utgrävning som gjordes i Gävle 1981. Först nu, 35 år senare, har länsmuseet gjort en rapport. 

Rapporten visar att vid Travbanan i Gävle hade arkeologerna hittat resterna av en gård med minst två treskeppiga långhus från yngre järnåldern.

Till våren kommer Maria Björck, arkeolog på länsmuseet att ordna en visning för allmänheten av de nygamla fynden vid Sätragravfältet.

– Man hittade en hel mängd stolphål som överlappade varandra, men det är spår efter minst fyra hus. Och de ligger alldeles intill ett gravfält med 40 gravar som man känt till länge, säger Maria Björck

I den nya rapporten lägger man ihop fynden från 1981 med de fynd som länsmuseets egna arkeologer gjorde 2013 och 2014, när man gjorde en utgrävning för att kommunen planerade ett nytt koloniområde.

Då hittade man en järnframställningsplats på baksidan av det stora gravfältet.

Sammantaget gör det här att man nu har en bild av en hel miljö under tiden från 600-talet och framåt.

På höjden låg gravfältet med ett 40-tal gravar och väster om gravarna in mot land låg gården där människor bodde. Den gården bestod av ganska många hus, minst fyra men förmodligen fler.

Där travbanan ligger idag hade man förmodligen sina åkrar, och på sluttningen ut mot Gävlebukten hade man sina blästerugnar och smedjor.

Men Maria Björck skulle önska att utgrävningen 1981 hade varit större än den var.

– Man har bara grävt ut en del av boplatsen och bara en del av järnframställningsplatsen, och då blir det svårt att uppskatta hur många människor som bott där. Helst skulle man ha grävt ut hela området, men det gör man tyvärr väldigt sällan, säger Maria Björck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista