Efter sex år ser tomterna på Färssjön Östra i Söderhamn ut att kunna säljas.
1 av 2
Efter sex år ser tomterna på Färssjön Östra i Söderhamn ut att kunna säljas. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Fastighetsmäklaren Victoria Vestberg anger låga räntor som en aspekt att människor vill satsa på nya villabyggen. Bostadsbristen är en annan.
2 av 2
Fastighetsmäklaren Victoria Vestberg anger låga räntor som en aspekt att människor vill satsa på nya villabyggen. Bostadsbristen är en annan. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Tryck på att bygga villor i Gävleborg

"Ger positiv energi"
1:49 min

Trycket på att köpa villatomter i Gävleborg är större än på mycket länge. I Hudiksvall reserverades 14 kommunala tomter i ett nafs – och i Söderhamn finns ett tryck för första gången på många år.

I Söderhamn har kommunen haft tomter ute till försäljning vid sjön Färssjön i sex år utan att sälja en enda tomt. Men nu har flera familjer visat intresse. 

– För dagen ser det ut som vi har fyra köpekontrakt på gång, och det är väldigt glädjande att vi får den här signalen, säger Anders Eriksson som drivit ärendet för kommunens räkning.

Det har varit år av stiltje i centrala Söderhamn. Men nu är flera unga familjer beredda att satsa miljoner på sin villadröm.

Och Söderhamn är inte ensamt, när P4 Gävleborg pratar med Eva Bodell och Susanne Lekstrand som är mark- och exploateringschefer i Hudiksvalls och Bollnäs kommuner så låter det likadant.

Vid Malnviken utanför Hudiksvall har samtliga 14 tomter som funnits ute reserverats och i västra Björktjära i Bollnäs har tre tomter sålts på kort tid.

– Vi har aldrig fått så många förfrågningar under min tid, säger Susanne Lekstrand.

Men varför vill människor plötsligt bygga? Victoria Vestberg är mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Söderhamn.

– Jag tror att man vågar satsa för att det är låga räntor. Sen har marknaden anpassat sig till bolånetaket. Man är van nu att man behöver en större kontantinsats.

En snabb titt på bostadssajten Hemnets statistik visar att antalet villor som är ute till försäljning i Gävleborg är de lägsta på åtta år. Många äldre bor billigt i sina hus och blir kvar istället för att flytta till lägenheter. Det trissar också upp villapriserna vilket får fler människor att satsa på nybyggnation.
Något som alla kommuner gillar.

– Vi vill ha in den här positiva energin som nybyggnation ger, säger Anders Eriksson på Söderhamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".