Elev sitter och räknar matte.
Foto: JESSICA GOW / TT

Vad kommer du i håg från mattelektionen?

2:00 min

2 äpplen-4 päron, flytta decimalen, liggande stolen och y*x. Ja, vad kommer du egentligen ihåg från mattelektionerna? Den frågan ställde sig morgonen eftersom det i dag är internationella pi-dagen. 

– Om du tar omkretsen på en cirkel och dividerar den med diametern, då får du ett värde som alltid är den samma. Det är tre och en rackarns massa decimaler. Och det är alltså pi, förhållandet mellan omkretsen och diametern på cirklar, säger Micke Sundström, mattelärare på Granbergsskolan i Bollnäs. 

Tredje mars. 3,14 = talet pi. I dag är det alltså internationella pi-dagen, vilket P4 Gävleborgs morgonprogram uppmärksammade i dag. Och Oliver Bergman begav sig till tågstationen i Bollnäs för att testa resenärers mattkunskaper.

Bengt Strandberg var en av dem. Han kommer inte riktigt i håg när han senast skrev och räknade ut ett mattetal, men däremot gör han små beräkningar mest hela tiden.  

Vad är 10 % av 100 meter?

– Ja, det är 10 meter, säger Bengt Strandberg.

Vi ökar insatsen. 75 % av 400 meter?

– Då blir det... vad blir det. 75 gånger 4 då... Ja, just det. Det blir 300 va? 

Tillbaka till mattelektionen. Hur uppmärksammas pi-dagen i skolorna? Som med allt annat verkar det handlar om att göra matten och pi till något konkret och roligt. 

– Det finns en massa olika övningar man kan göra med eleverna, men det handlar ju om att få dem att förstå var pi egentligen betyder. Att det handlar om cirklar och diametrar. Man skulle exempelvis kunna baka tårta eller pizza och samarbeta med hemkunskapen, säger Micke Sundström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista