Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Annelie Norell, Gunmarie Stridh, Anette Forslin, Lotta Lindgren, Veronica Andersson och Sofia Hellgren, arbetsplatsombud inom hemtjänsten i Nordanstigs kommun.
1 av 2
Annelie Norell, Gunmarie Stridh, Anette Forslin, Lotta Lindgren, Veronica Andersson och Sofia Hellgren, arbetsplatsombud inom hemtjänsten i Nordanstigs kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Anette Forslin skrev ett brev till omsorgschefen förra året men har inte fått någon respons.
2 av 2
Anette Forslin skrev ett brev till omsorgschefen förra året men har inte fått någon respons. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nu har hemtjänstpersonal i Nordanstig fått nog

"Vi orkar inte längre"
1:26 min

Stressig arbetsmiljö och en minutplanering som inte fungerar har fått arbetsplatsombunden vid hemtjänsten att sätta ned foten. Nu anmäls arbetsgivaren.

Arbetsmiljön är så stressig att det leder till både psykiska och fysiska påfrestningar. Det hävdar arbetsplatsombuden i en anmälan till Arbetsmiljöverket. De skriver också att det är svårt att hinna ta ut raster och det finns heller ingen tid för återhämtning.

– Vi tycker inte att vi fått någon gehör för det här, säger Veronica Andersson.

– Vi orkar inte längre helt enkelt, säger Anette Forslin.

I skrivelsen till Arbetsmiljöverket påpekas också att hemtjänstens lokaler inte är ändamålsenliga eftersom verksamheten vuxit. Omklädningsrum och klädförråd är undermåliga och det går därför inte att följa hygienrutinerna.

Arbetsplatsombuden har vänt sig till chefer men inte fått någon respons.

– Som det är nu är det vi mot dom. Det känns inte som vi blir tagna på allvar, menar Veronica Andersson.

För ungefär sex år sen införd Nordanstigs kommun minutstyrd planering inom hemtjänsten. Det har lett till stress säger Annette Forslin. I planeringen tas ingen hänsyn till väder, väglag eller om en gammal människa har en dålig dag.

– En dusch kanske tar 40 minuter istället för 20 minuter och då spricker hela schemat.

Vad anmälan till Arbetsmiljöverket kan leda till är svårt att veta.

– I slutänden hoppas jag att tidmätningsverktygen tas bort helt, säger Anette Forslin.

– Vi vill utföra ett bra jobb och för att kunna göra det måste vi ha rätt verktyg för annars går det inte och då måste de lyssna på oss för det är mycket brister, säger Veronica Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".