Hanne-Marie Belin är exploateringsingenjör och ansvarig för tomtkön i Gävle kommun.
Hanne-Marie Belin är exploateringsingenjör och ansvarig för tomtkön i Gävle kommun. Foto: Martin Svensson/Sveriges Radio

600 i kö för att köpa villatomt i Gävle

0:27 min

Efterfrågan på villatomter i Gävleborgs län är stort. Den som vill bygga ett eget hus kan få vänta länge innan drömmen är förverkligad. För över 600 personer står i Gävle kommuns kö till tomter. 

– Det är högt tryck på bostadsmarknaden. Det är tomter som går hela tiden och vi har svårt att hänga med ibland men vi planerar och jobbar på, säger Hanne-Marie Delin är exploateringsingenjör och ansvarig för tomtkön i Gävle kommun. 

P4 Gävleborgs granskning visar att det är stor efterfrågan på villatomter runt om i Gävleborg. I Hudiksvalls kommun har 14 tomter som kommunen lagt ut till försäljning vid Malnviken snabbt reserverats för köp och i Söderhamn har tomter, som funnits till salu i sex år vid Lilla Färssjövägen, tingats av byggsugna familjer.

I Gävle kommun arbetar med att ta fram nya områden med mark. 

– Vår riktlinjer är utifrån översiktsplanen och dom håller på att ta fram en ny nu och vi försöker att se vilka områden som det är möjligt att bygga på, säger Hanne-Marie Delin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista