Nedre vånningen i Ljusdal kommuns förvaltningshus i dag, fem månader efter mordbranden.
1 av 2
Nedre vånningen i Ljusdal kommuns förvaltningshus i dag, fem månader efter mordbranden. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Anders Berg fastighetschef lämnar nu ett tredje och dyrare förslag efter förvaltningshusbranden i Ljusdal.
2 av 2
Anders Berg fastighetschef lämnar nu ett tredje och dyrare förslag efter förvaltningshusbranden i Ljusdal. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Renovering av förvaltningshuset i Ljusdal blir dyrare än väntat

1:33 min

Politikerna i Ljusdal har inte varit nöjda med de tidigare förslagen på hur kommunhuset ska byggas om efter mordbranden i höstas. Nu presenteras därför ett tredje förslag som beräknas kosta närmare åtta miljoner kronor mer. Dessutom försenas bygget minst nio månader.

Det är det tredje och dyraste förslaget som politikerna i Ljusdals kommun nu får på sitt bord. Och trots att omsorgsförvaltningen drar med underskott på tiotals miljoner har politikerna siktet inställt på att göra förvaltningshuset bättre när nu tillfälle finns.

Det handlar bland annat om ett nytt café och ett större bibliotek. 

– Främst blir det en trevligare exponeringsyta för caféet som får en uteplats direkt utanför dörren. Det tas också lite utrymme på bottenvåningen till biblioteket. Där kommer också Försäkringskassan att finnas och samtalsrum, säger Anders Berg, fastighetschef i Ljusdals kommun. 

Merkostnaden för det nya förslaget är 7,9 miljoner. Dessutom innebär förslaget senare byggstart och att ombyggnaden efter branden i förvaltningshuset är klar först om ett år, det vill säga ett och fem månader efter mordbranden.

Hur kommer säkerhetsfrågorna vävas in i det här?

– Det kommer att bli en nya säkerhetsdörr direkt ut i trapphuset som en skyddad utrymningsväg. När det kommer till utformningen av receptionen, så har vi inte kommit dit ännu, säger Anders Berg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista