Brynässpelare deppar. Foto: Robert Granström / TT
1 av 2
Brynäs Anton Rödin och Oskar Lindblom deppar. Foto: Robert Granström / TT
Brynäs Johan Cahling är ansvarig för En bra start. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio
2 av 2
Brynäs Johan Cahling är ansvarig för En bra start. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio

Alliansen Gävle tveksamma till att förlänga samarbete med Brynäs

0:18 min

I kväll spelas den avgörande åttondelsfinalen mellan Brynäs och Djurgården i hockeyns SHL-slutspel. Men redan nästa månad kommer Gävle kommun diskutera om man ska säga upp samarbetet med Brynäs, som då kan förlora 2,5 miljoner kronor.

Hösten 2015 stormade det rejält kring Brynäs samarbete med Gävle kommun då Arbetarbladet visade på flera oklarheter i avtalet mellan den anrika hockeyklubben och kommunen.

Alliansen, som då satt i opposition, var mycket kritiska till avtalet och längst fram bland kritikerna stod Ann-Helen Persson kommunalråd för Centerpartiet som då sa att Brynäs inte hållit vad de lovat och kommunalrådet gick till och med så långt som att kräva att avtalet skulle brytas.

Nu har Alliansen makten i Gävle och därmed väcks frågan: Står Alliansen i Gävle fast vid sin kritik som de hade innan de fick makten?

– Som det ser ut nu så tror jag inte vi kommer bryta avtalet i och med att det kommer kosta mycket. Däremot måste vi ta en rejäl funderare på om vi ska fortsätta och förlänga det här avtalet, för det är ju inte långt kvar innan vi måste ta det beslutet, säger Ann-Helen Persson kommunalråd för Centerpartiet i Gävle.

Ann-Helen Persson (C) kräver bland annat att pengarna oavkortat ska gå till just barn och ungdomar, inte till exempelvis matchtröjor.

Brynäs ser positivt på att kommunen utvärderar och utreder hur avtalet ser ut, men klubbdirektör Johan Stark tycker inte att avtalet ska bli ett politiskt slagträ, vilket det blev under en tid i höstas.

– Sätter man sig in i Brynäs position så är det en konstig situation. Vi har fastnat mellan två politiska block som använt avtalet som ett slagträ. Det är konstigt att ha en sådan partner, vi hoppas på ett förtydligande och en transparens så att politikerna vet vad som försiggår, det kommer göra det bättre för alla parter säger Johan Stark.

I April ska kommunens utvärdering, som begärts av Alliansen, vara färdig och kort efter det ska kommunen ta ett beslut i frågan.

Hör Brynäs kommentar här nedanför genom att lyssna på klippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista