Camilla Hedblad. Foto:Clara Sagström/Sveriges Radio
Camilla Hedblad. Foto:Clara Sagström/Sveriges Radio

Camilla svettas extremt – men sjukdomen tas inte på allvar

0:35 min

Camilla Hedblad har sjukdomen Hyperhidros, en sjukdom som gör att hon svettas extremt mycket. Någonting som påverkar Camillas liv markant.

– Så fort jag gör någonting när jag inte får min behandling så måste jag tänka mig för. Ska jag göra någon slags aktivitet så måste jag ha svettband på mig för annars rinner det rätt ner i ögonen och svider, säger Camilla Hedblad till P4 Gävleborg.

Det var för åtta år sedan som Camilla Hedblad började märka att hon svettades extra mycket, hon sökte vård och fick hjälp. En gång per år fick Camilla botoxinjektioner i Uppsala som hjälpte svettningarna.

– Jag svettades inte alls och det var helt underbart.

Men en dag fick Camilla en kallelse från hudmottagningen i Gävle. Väl på plats meddelande en läkare att Camilla inte längre ska få sin behandling för att den är för dyr. 

– Det känns orättvist, jag kan inte rå för att jag har den här sjukdomen och jag har all rätt att få den behandling jag behöver för min sjukdom, säger Camilla.

Efter att tidningen Arbetarbladet uppmärksammat Camillas situation och ställt sjukvården till svars medger nu sjukhusledningen att man gjort fel.

– Jag kan bara beklaga, självfallet är vi medvetna om att en patient har rätt att få vård i Sverige där det finns den vården. Men i det här fallet har vi fallerat, säger vårdenhetschefen Kent Åhlenius till P4 Gävleborg.   

Nu lovar man att ge patienterna den vård de har rätt till, ett besked som Camilla Hedblad väntat på.

– Det känns helt underbart att jag äntligen ska få hjälp igen.

Hör hela intervjun med Camilla Hedblad här nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista