Eivind Petershagen från Innovasjon Norge, processledaren Therese Öhman och verksamhetsledaren Johan P Bång skålar vid prisutdelningen.
Eivind Petershagen från Innovasjon Norge, processledaren Therese Öhman och verksamhetsledaren Johan P Bång skålar vid prisutdelningen. Foto: Malin Jansson

FPX får EU-pris för sin forskning

1:12 min

För andra gången erkänns föreningen Future Position X som en av EU:s ledande. 

Sedan 2006 har föreningen Future Position X i Gävle utvecklat datorbaserade system som samlar in, lagrar, analyserar och presenterar geografisk data. 

För tre år sedan fick de guldstatus som en av EU:s främsta inom området. I år var det dags igen. 

– Jag känner mig otroligt stolt över det vi gör i organisationen, alla medarbetare som jobbar tillsammans för att lyckats med att nå upp till en sån här nivå, säger verksamhetsledaren Johan P Bång. 

Arbetet, som sker i samarbete med bland andra Gävle kommun, Högskolan i Gävle, landstinget och Lantmäteriet, har granskats av EU:s sekretariat för klusteranalys. 

Eivind Petershagen från Innovasjon Norge var på plats för att överlämna priset. 

– Det betyder att de uppnår en viss kvalitetsstatus. En väldigt hög nivå som bara 69 organisationer i Europa har fått, säger Eivind Petershagen. 

Men i Sverige är Future Position X ensamma om sin guldstatus och Johan P Bång menar att föreningen haft stor inverkan på regionen.

– Över åren har vi sett att det etablerats fler och fler företag som jobbar nära eller med samma typ av tekniker. Det blir ett centrum i både Sverige och Europa, säger Johan P Bång. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista