Andreas Löfstrand är ordförande för Polisförbundet i Gävleborg.
Andreas Löfstrand är ordförande för Polisförbundet i Gävleborg. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Polisfacket i Gävleborg välkomnar civila utredare

1:02 min

Polisförbundet i Gävleborg säger ja till att Gävleborgspolisen anställer civila brottsutredare inom vissa brott. En bra buffert när polisen är kort om folk, menar facket. 

Polisen i Gävleborg söker just nu jurister, ekonomer och socionomer för att utreda sexbrott, bedrägerier och brott i nära relationer. Minst åtta nya tjänster kan det bli och de ska fördelas över länet.

Ett par av de nya utredarna ska också arbeta med vardagsbrott, som till exempel stöld och skadegörelse. Till sommaren hoppas polisen att man ska ha de nya utredarna på plats. 

Andreas Löfstrand är Polisförbundets ordförande i Gävleborg och han ser satsningen som nödvändig och bra inom vissa brottsutredningar eftersom det saknas poliser.

– Det blir en bufferteffekt som är positiv när civilanställda kan klara av en rad utredningar så att polisen kan arbeta med de grövre brotten, säger Andreas Löfstrand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista