Världens största fastighetsmässa MIPIM.
Foto: Mipim.com

Så mycket kostar Gävletopparnas Cannesresa

1:10 min

I dag åker Gävle kommuns toppchefer och politiker till Cannes, Frankrike, på fastighetsmässa. För att bygga broar, enligt kommunen. Resan går på 117 000 kronor för fem personer. 

– Det är världens största fastighetsmässa, så vi träffar många fastighetsföretag, säger Gävle kommuns näringslivschef Tove Elvelid till P4 Gävleborgs morgonprogram.  

Det är inte första gången kommunen åker till Cannes på fastighetsmässan MIPIM. Det är en resa som har kritiserats på grund av kostnaderna och media har bland annat ställt frågan; vilka resultat ger resan egentligen? 

Konkreta resultat, menar Gävle kommun. Bland annat knöts kontakten i Cannes till det bolag som nu ska bygga bostäder på Gavlehov i Gävle. Och det är precis det som mässan och resans syfte är, enligt kommunen. Att bygga broar och locka investeringar till regionen och till Gävle.

– Det handlar helt och hållet om att finnas i ett sådant här sammanhang för att gynna Gävles tillväxt. Skapa fler arbetstillfällen, skapa fler företag som är villiga att investera i Gävle. Det arbetet behöver vi också göra och det kommer att kosta pengar, men givetvis får vi inte på något vis vara slösaktiga eller använda pengar till fel saker i ett sådant arbete, säger Tove Elvelid och fortsätter. 

–  Jag hoppas såklart att det finns ett förtroende där man tror att vi gör bedömningarna att det här är viktig för oss, annars skulle vi ju inte göra det.

Årets resa kostar 117 000 kronor för fem personer. I år deltar Inger KällgrenSawela, kommunalråd (M), Jörgen Edsvik, kommunalråd i opposition (S), Göran Arnell, kommundirektör, Tove Elvelid, förvaltningschef Näringsliv och arbetsmarknad Gävle och planchef Ulrica Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista