Hälsinglands museum vill veta mer om romernas liv i länet.
1 av 2
Hälsinglands museum vill veta mer om romernas liv i länet. Foto: Hälsinglands museum
Erika Persson vid Hälsinglands museum som bjuder in till romskt seminarium
2 av 2
Erika Persson vid Hälsinglands museum som bjuder in till romskt seminarium Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Hälsinglands museum vill veta mer om romernas liv i länet

1:10 min

Hälsinglands museum har sedan några år tillbaka särskilt intresserat sig för att dokumentera romernas kultur och liv i vårt län. På torsdag inbjuder museet till ett seminarium för att hitta material som berättar om romernas nomadiserande liv i Hälsingland och Gästrikland. 

– Det här är ett sätt att uppmärksamma den romska historien och romer som minoritet, som egentligen inte har haft en plats i historien förut, säger Erika Persson på Hälsinglands museum.

För två år sedan stod en av de få romska vagnar som finns kvar, utanför museet i Hudiksvall. Romer var på plats och berättade om det nomadiska livet, med statligt tvång att flytta från plats till plats. Det pågick till 1960-talet och den romska kulturen hade ingen självklar plats i samhället, det var snarare tvärtom. Och det visar sig i jakten på kunskap i dag. 

– Det är svårt att hitta bilder och material och människor som fortfarande minns saker från den här tiden, säger Erika Persson. 

Och för att samla in mer material om romernas kultur och liv i Hälsingland och Gästrikland bjuder nu museet in till ett seminarium. Då kommer också forskaren Ingrid Martins-Holmberg från Göteborgs Universitet att vara på plats. 

Finns det någon sorts medvetenhet i samhället i dag om romer och den kultur som de representerar? 

– Jo, men de senaste åren har ju den romska historien uppmärksammats mer. Jag tror att det börjar bli en förståelse för den historien, säger Eriks Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista