Longpi Wira från den buddhistiska föreningen Dhamakaya.
Longpi Wira från den buddhistiska föreningen Dhamakaya. Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Nu är Immanuelskyrkan på Brynäs såld – till buddhister

1:02 min

Immanuelskyrkan på Brynäs i Gävle har tidigare varit en baptistförsamling, men nu är kyrkan såld till den buddhistiska föreningen Dhamakaya som gör ett tempel av kyrkan och planerar kurser i meditation.

Den gamla kyrkan på Brynäs i Gävle har varit till salu i snart två. Den har varit svårt att sälja, men nu har Immanuelskyrkan i Gävle sålts till en helt annan religion, nämligen buddhistiska föreningen Dhamakaya.

– Jag är så glad över att ha ett tempel här, säger Longpi Wira, ledare för församlingen. 

Men hur känns det att ta över en kristen kyrka? 

– Det är väldigt vanligt för oss att ta över kyrkor. Det här är vårt andra tempel i Sverige, säger Longpi Wira och berättar att man kommer att hålla i kurser i meditation i det nya templet, och att alla är välkomna. 

Christer Eggefors är vd i Derbo förvaltning AB och har skött försäljningen. 

– Det har varit flera intressenter, men det har inte blivit någon affär. Och det är ju en liten speciell sak att äga en kyrka av det här slaget, säger Christer Eggefors.

Det var i går som buddisterna köpte kyrkan och då fick man dessutom tillträde till lokalen. Då bar man bland annat in en stor Buddha i glas. 

De religiösa symbolerna, vad gäller där? Korsen?

– Det får hanteras av den nya ägaren. De får göra vad de vill, säger Christer Eggefors.

Vad blev summan för försäljningen?

– Runt 3,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista