Marcus Björn sitter framför ett trumset.
Projektledaren Marcus Björn arbetar vanligtvis som slagverkslärare på kulturskolan i Sandviken. Foto: Malin Jansson

Tredje gången gillt för Sandvikens jazzkurs

1:20 min

Planeringen inför sommarens jazzkurs i Sandviken är i full gång och ansökningarna ramlar in från flera olika håll i Sverige. Efter tre år har kursen byggt upp en trogen skara ungdomar som alla vill vara med i stadens ensemble.  

Bangen jazz och blues i Sandviken har länge velat anordna en jazzkurs parallellt med den årliga jazz- och bluesfestivalen. För tre år sedan blev det möjligt och kursen, som riktar sig till ungdomar mellan 13-19 år, har varit en succé redan från start enligt projektledaren Marcus Björn.

I sommar är det dags igen. Planeringen är i full gång och söktrycket är stort med ansökningar från hela Sverige. 

– Vi har knappt hunnit annonsera men redan fått många ansökningar, säger Marcus Björn. 

Kursens upplägg är unikt eftersom den riktar sig till yngre som annars kanske inte är så intresserade av musikstilen, menar Marcus Björn. 

– Vi försöker fånga in en ny målgrupp, säger han och berättar att 40-50 ungdomar kommer att delta i kursen och tillsammans bilda en ensemble. 

Vad är det som är så roligt med jazz?

– Friheten skulle jag säga. Man har en större frihet att uttrycka sig, och man kan låta sig överraskas och inspireras på ett sätt som inte ges möjlighet i andra musikstilar, säger Marcus Björn. 

Kursen pågår mellan 29 juni till 2 juli, och sker i samarbete med Göranssonska stiftelserna, Sandvikens kommun och region Gävleborg.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista