Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Nordanstigs kommun om hemtjänsten: Det måste få ta tid

Vård- och omsorgschefen: Man får gå över tiden
0:36 min

Hemtjänstpersonalen i Nordanstig som protesterar mot att arbetsmiljön är stressig och skapar ohälsa. Nu har arbetsplatsombuden tröttnat och anmält kommunen till Arbetsmiljöverket.


Arbetsplatsombuden Annette Forslin och Veronica Andersson beskriver en arbetssituation där minutschemat spricker väldigt lätt och att personalen därför blir stressad. 

Nu har man anmält kommunen till Arbetsmiljöverket eftersom stressen leder till både fysisk och psykisk ohälsa. 

Och kommunen går nu ut och svarar på kritiken.

– Det är jättesvårt och det är det som är den största utmaningen för hemtjänsten, säger Malin Rutström, vård- och omsorgschef i Nordanstigs kommun.

Malin Rutström säger att hon förstår att personalen blir stressad och att de är medvetna om problemet.

– Vi jobbar med människor, det inträffar saker hela tiden som man inte kan förutspå vilket kan göra att man blir sen till nästa besök. Men det måste det också få göra. 

Gör det alltså inte något om man går några minuter över vid besöken, trots minutschemat?

– Nej, som sagt, vi jobbar med människor. Men vi måste ju ha en grund att planera, vi måste veta hur länge vi ska vara på besök för att veta hur mycket personal vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".