Guldsmycken och Hudiksvalls tingsrätt
Foto: TT/Sveriges Radio

Kvinnan erkänner smyckesstölder från äldre

1:05 min

En 35-årig kvinna från Söderhamn stal vigselringar och andra smycken från äldre hon skötte om. I dag ställdes hon inför rätta i Hudiksvalls tingsrätt åtalad för grov stöld av fyra äldre kvinnor. 

– Hon har det fruktansvärt jobbigt i dag. Hon ångrar sig naturligtvis kopiöst vad hon har ställt till med, säger advokat K-G Myhrberg till P4 Gävleborg. 

När rättegången startade i dag i Hudiksvalls tingsrätt gömde den åtalade kvinnan ansiktet i händerna och skakade av gråt. Den 35-åriga kvinnan erkänner att hon har stulit vissa smycken från de äldre kvinnorna. Enligt hennes försvarare K-G Myhrberg har hon var i en ekonomisk kris. 

– Den enda förklaring hon har är att hon var desperat. Hennes ekonomi var i botten. Hon såg ingen annan utväg och omdömet svek henne tyvärr, säger K-G Myhrberg. 

Det var under 2014 och 2015 som fyra äldre kvinnor blev av med guldsmycken så som vigselringar, armband, halsband och andra smycken på två äldreboenden i Söderhamns kommun. 

Och nu är den 35-åriga kvinnan åtalad för grov stöld. Åklagare Arek Nowak menar att kvinnan, som arbetar inom äldreomsorgen, har stulit smyckena och sedan sålt de vidare. Det sammanlagt skrotvärde ska vara drygt 43 000 kronor.

Arek Nowak tror dessutom att hon stulit från många fler personer och ser allvarligt på stölderna.

– Det är oerhört allvarligt eftersom det är ett missbruk av en förtroendeställning hon har. Personerna har ju varit vårdtagare i förhållande till henne. Hon har utnyttjat möjligheten att göra det här på arbetstid och hon har kunnat gå in och ut i lägenheterna utan att någon egentligen reagerar på det, säger Arek Nowak och fortsätter. 

– Jag kommer att yrka på i vart fall ett och ett halvt års fängelsestraff. 

Stölderna avslöjades i februari förra året av polisens godsspaningsgrupp i Växjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista