Gruvarbetare
Arkivbild. Foto: David Goldman

Många villkor för att få starta gruva

1:12 min

Under morgonen har P4 Gävleborg berättat om föreningen Rädda Storsjön som vill stoppa gruvplanerna i Forsbacka utanför Gävle. Men vad gäller när man vill starta upp en gruva? Morgonprogrammet pratade med myndigheten Bergstaten. 

– Vi beviljar en handfull koncessioner (tillstånd reds. anmärkning) varje år. Ofta är det att man utvidgar en befintlig gruva så att det blir en till koncession, men inte en till gruva, säger bergmästare Åsa Persson till morgonprogrammet och fortsätter.

– Vi har i dag 16 metallgruvor i Sverige, så vi har inte så många gruvor som man kanske tror. 

Åsa Persson arbetar på Bergstaten, som är den myndighet som prövar frågor om tillstånd för undersökning och bearbetning av mineralfyndigheter. 

Och det är Wiking Mineral som planerar gruvdrift vid Storsjön i Forsbacka utanför Gävle. Något som föreningen Rädda Storsjön inte tycker om. De är oroliga för konsekvenserna och hur miljon och vattnet kommer att påverkas. 

– Den provningen sker hos mark- och miljödomstolen. Hur verksamheten får bedrivas och vad som får släppas ut från gruvan i vattendrag eller vad det nu kan vara. Då sätter man villkor och är det så att företaget inte kan uppnå villkoren kan de inte heller bedriva verksamhet, säger Åsa Persson. 

När det kommer till gruvan i Forsbacka så har det ännu inte påbörjats någon miljökonsekvensanalys. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista